Jeugdvissertjes in het Burg. Coenenpark
Bootvissen in een mooie natuur ...
Visuitzet hoort er ook bij ...
Karpervissen in de Watermolenbeek
Bootvissen op de Westerschelde ...
Jeugdvissen in de Engebeek
Forelvissen, een vak apart ....
Mooie karper uit ons eigen viswater de Stok
Giebel, een prachtige sportvis
Vissen aan de Tolbergvijver
Vissen met kleine bootjes vanuit Yerseke
Jeugdvissen met de boot op de Oosterschelde
Steurvissen in de Biesbosch

Naar aanleiding van ons verhaaltje op deze site over de slechte toestand van de Roosendaalse binnenwateren, heeft het CDA een brief opgesteld en naar de Griffie van de gemeente gestuurd. We willen u die niet onthouden.

TITEL 24 UURSVRAGEN: Vissers aan de kant

Nederland kent ruim 2 miljoen vissers. Een hobby waar vele Nederlanders plezier aan beleven en die goed is voor een jaaromzet van bijna 700 miljoen euro. In Roosendaal nemen zo’n 5000 inwoners de hengel wel eens in de hand. In de praktijk gebruiken de meeste vissers de zomervakantie om er met de hengel op uit te gaan. Kinderen die vakantie hebben, papa’s of mama’s die meegaan met de kinderen of zelf in de vakantie gaan vissen, mensen die buiten schoolvakanties om op vakantie gaan en thuis zijn, etc. Helaas blijkt uit een artikel van de Roosendaalse hengelsportvereniging Geduld Brengt Vis dat vrijwel alle waterlopen in en rondom Roosendaal zijn dichtgegroeid. Zie: http://www.gbvroosendaal.nl/14-nieuws/68-watertjes-groeien-dicht.htmlHet gaat dan onder andere om de vijver in het Godwaldtpark, de dijkwetering en de vijvers aan de van Beethovenlaan. Dit  juist in deze voor vissers belangrijke vakantieperiode.  Naar aanleiding hiervan heeft de CDA fractie contact gezocht met de hengelsportvereniging en willen we de verantwoordelijk wethouder graag de volgende vragen stellen:

        Hoe staat de gemeente Roosendaal tegenover de hengelsport in zijn algemeenheid en onderschrijft de gemeente het belang hierva

Kan de wethouder toezeggen om in de toekomst voorafgaand aan de schoolvakanties de bevisbare watergangen te “maaien”? Zo voorkom je dat vissers in de zomerperiode niet kunnen vissen in de Roosendaalse wateren. Nu zit het “maaien” niet aan een bepaalde periode vast, waardoor het voorkomt dat de gemeente wateren er half september perfect bij liggen. Dat kan niet de bedoeling zijn. Dit zou beter gepland kunnen worden en zou voor vele vissers een zomerse verademing zijn. Daarbij betalen vissers een kleine bijdrage aan de Roosendaalse hengelsport agglomeratie. Je mag dan als visser ook goed onderhouden Roosendaalse viswateren en steigers verwachten. Een kleine verandering qua planning, met grote positieve gevolgen voor de visser.

         Niet alleen de staat van het water is belangrijk om te kunnen vissen, maar ook de oeverkant is zeer van belang. Roosendaal heeft enkele vissteigers (visstoepen) aangelegd, helaas blijken deze zeer slecht onderhouden en zijn deze niet of nauwelijks toegankelijk voor vissers. Kan de wethouder ook hier toezeggen voorafgaand aan de vakantieperiode te maaien, zodat deze goed bereikbaar zijn? Niet alle oevers hoeven gemaaid te worden, maar wel enkele bevisbare plekken aan een vijver of beek. Voor de visvereniging gaat kwaliteit hier boven kwantiteit. Liever een paar goed onderhouden visplekken waar water en oever beide goed toegankelijk zijn, dan overal de watergangen “maaien” en er nauwelijks aan kunnen vissen. 

        Hoeveel vissteigers heeft de gemeente Roosendaal op dit moment en waar zijn deze te vinden?

        Wil de wethouder overwegen om in de toekomst meer vissteigers/visstoepen in Roosendaal aan te leggen? De gemeente heeft in zijn algemeenheid weinig vissteigers en door de Watermolenbeek te meanderen zijn er ook nog diverse visplekken verdwenen.

6)      Hoe ziet het toekomstige beleid er op het gebied van sportvisserij in Roosendaal uit?

We zien uit naar uw beantwoording.

Namens de CDA fractie, Robert Breedveld